Vad kan vara bra att tänka på?

Det finns många aspekter att tänka på när man funderar på att skaffa solceller, batteri eller laddbox. Det viktigaste är
absolut att produkterna är pålitliga och att installationen utförs korrekt. Självklart säkerställer vi detta. Men hur
kommer vi fram till vad som är rätt för er? 
Nedan har vi beskrivit en hel del av vad som är bra att tänka på och en del fakta kring vissa områden. Det här är ändå bara en liten översikt och enklast är att diskutera vidare tillsammans. Det är bara att ni hör av er så sätter vi igång. :-)

Utöver det som skrivs här finns flera bra hemsidor med nyttig information.
Här listas ett par sidor med bra information:
Vart ska man börja?
Ni kanske har läst om att optimerare alltid är bra att ha, eller en viss typ av paneler eller växelriktare är rätt väg att gå. 
Det kan lätt bli en djungel när ni börjar läsa in er på allt som finns online. Sen kan det tyvärr ibland bli ännu krångligare
när ni börjar ställa frågor till leverantörer.
För det är nämligen så att det finns enormt många olika typer av infästningslösningar, paneler, växelriktare, batterier och laddboxar. Utöver det så är det sällan en fastighet har exakt samma förutsättningar som någon annan. Sen kan ni dessutom få olika svar från olika leverantörer. Klart det blir svårt att veta vad man ska göra då!

Men det finns några saker som alltid behöver redas ut och vi hjälper er hela vägen. Så långt som möjligt utan att det blir för komplicerat men då vi är väldigt kunniga och verkligen gillar vårat jobb så finns en risk för att vi nördar ner oss ordentligt i ämnet. :-) Vi ber om ursäkt i förväg.

Nedan är några områden som vi kommer vilja reda ut:
 • Hur ser fastighetens förutsättningar ut för en solcellsanläggning?
  • Dvs hur kan infästningen göras? Det finns ofta flera olika sätt som fungerar precis lika bra på samma tak.
  • Hur många paneler får plats och hur anpassas layouten av paneler på bästa sätt på taket eller tomten? Ofta glöms det bort att man troligen vill komma fram på taket också, även efter installationen.
  • Var kan växelriktare och övriga eventuella komponenter placeras? Batteri placeras inomhus men samtidigt nära växelriktare och dessutom behöver en kommunikationskabel dras till elmätarskåpet. Går det att få till?
 • Har ni önskemål om specifika funktioner för anläggningen?
  • Batterier för att öka egenkonsumtionen av solelen? Det kräver en smartmätare i elmätarskåpet.
  • Kunna se hur mycket av den egenproducerade elen som går till husets förbrukning. Detta kräver också att en smartmätare installeras i elmätarskåpet.
  • Ö-drift/back up, att kunna använda solel/batteri vid strömavbrott. Kräver oftast en hel del arbete med den befintliga elanläggningen samt alltid eget jordtag på fastigheten. I vissa fall får man inte ens godkända mätvärden på jordtaget på tomten vilket gör att denna funktion ej är möjlig.
 • Önskemål kring panelernas utseende, helsvart eller med vitt bakstycke?
  • Nuförtiden är nästan alla tillgängliga paneler mono-kristallina, vilket betyder att kiselcellerna i panelen är svarta. Jämfört med poly-kristallina som kan ses på en del tak där cellerna istället har en blå nyans.
  • Men ramarna är nästan alltid svarta och om även baksidan som cellerna sitter på är svart får du en helsvart panel vilket ger ett väldigt fint estetiskt intryck på de flesta taken.
  • Utöver detta finns paneler med vitt bakstycke och dessa paneler har alltid aningen högre effekt än de helsvarta. Räkna med ca 5-10% högre effekt. Dessa ger fortfarande ett svart intryck då cellerna och ramen är svart men det blir en vit kant runt varje cell i panelen.
 • Integrerade paneler?
  • Det finns lösningar på marknaden där panelerna blir en del av taket eller är yttertaket. Dessa lösningar innebär många gånger någon form av kompromiss gällande effekt, funktion och/eller underhåll. Det kan ge ett väldigt snyggt slutresultat men kräver mycket längre projekterings- och installationstid med större risker för fel under arbetets gång. Panelerna har dessutom ofta mycket lägre effekt samt att vid senare underhåll så behöver man ju faktiskt öppna upp taket för att komma åt det hela.
  • Men mycket har hänt på detta område! Det finns nu bra lösningar för att antingen integrera vanliga standardpaneler i taket eller att installera paneler som tål att gås på med bra effekt. Hör av er för att diskutera mer kring detta.
 • Optimerare eller inte?
  • Det här är ofta en vattendelare när man pratar med folk. Det finns för- och nackdelar med alla val man gör. Men gällande detta bör vi först utgå från fastighetens förutsättningar samt era krav på en anläggning. 
  • Är det så att paneler sätts på mot fler än två väderstreck eller vinklar samt om panelerna är mycket  skuggade behövs oftast optimerare. Men inte alltid.
  • Optimerare kan också ge extra säkerhet genom att göra kablarna från taket strömlösa om man stänger av växelriktaren. Men detta är enbart via specifika tillverkare eller konfigurering och extra komponenter installeras.
Som ni ser finns det många aspekter att ta hänsyn till. Vi ser alltid till att ni får en snygg och säker installation med bra produkter. Sen ska vi tillsammans komma fram till rätt lösning för just er.
Hör av er här så sätter vi igång :-)